Selasa, 18 Disember 2012

Dress & Jubah...

 
Assalamualaikum...
 
Harap semua kwn2 sehat n ceria ye..lately ni sye semakin minat nak pakai dress or jubah..kalau outing je nmpk dress or jubah yg berkenan kat mata ni terus rembat..haha..sye ada kongsikan di sini beberapa koleksi dress n jubah sye..cube lihat pic di bawah..haha
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
 
dress ni sye beli kat on9
 
 

 
dress ni sye beli kt giant nilai..murah je..tp biar la rahsia..haha
 
 
 
 
yg ni pula sye beli kt opismate..ni pn murah jek..
 
 
 
dress "aiskrim" kwn sye bg name kt dress ni..beli kt giant nilai jgk..
 
 
 
dress polkadot pink ni pn beli kt giant nilai jgk..hehe
 
 
 
jubah ni mak sye yg belikan kt mekah semase menunaikan haji setahun yg lalu..suke sgt..
 
 
 
 
sonok bila pakai dress or jubah ni..nampak sopan+comel..haha, puji diri sendiri apa salahnye kan?..sekali sekala..apa yg sye paparkan di sini bukan nak menunjuk2 eh, cume sekadar berkongsi minat kite je..
 
ok, baiiiiiiiii..
 

Isnin, 3 Disember 2012

10 Perkara Tentang Saya...

Assalamualaikum...
 
 
 
Agak lame blog sye yg kerdil ini x ber update..ikutkan byk je nak cerita, tp nk start tu yg malas..hari ni sye luangkan mase ckit, nk citer pasal diri sye..bajet cam ada org nak tau pasal diri ini je kan?..huhu, moh ler kite baca apakah yg menarik & tak menarik ttg diri sye..
 
 
 
1) Sye seorang yg setia dalam bercinta..ecececehh
2) Sye seorang yg suka berkawan, wlpn mule2 perkenalan tu kena ambil masa sedikit
3) Sye seorang yg peramah..perah santan jap
4) Sye x suke orang yg kuat berahsia sgt..jdik malas nk layan
5) Sye suke makan..x kesah berat badan naik bile nmpk makanan..lepas tu baru nyesal x hengat..
6) Sye jenis tak blh duduk rumah bila weekend, dpt keluar pergi pasaraya ke, pergi cuci kereta ke, pun dah kire okeh,janji dapat    keluar rumah..incik suami pun da faham..huhu
7) Sye sedang cube untuk berubah dari segi penampilan muslimah..insyaALLAH hrp dipermudahkan.
8) Sye x suke berkawan dgn org yg suka bangga diri..mmg jujur sye ckp ni
9) Sye terlalu syg incik suami n family sye
10) Sye suke beli baju baru yg murah3x tapi nampak cantek..haha
 
 
 
dah, itu saja pasal sye, yg boleh sye bagi tahu..kot2 sok ada lagi nanti sye update kendian..hehe
 
 
 
babai koranggg..muaaaahhhh
 
 
 

Selasa, 6 November 2012

Dinner Semalam...

Assalamualaikum..
 
Sekarang ni musim hujan.air sungai,parit & longkang mulai penuh dan juga sudah melimpah.beberapa kampung di sekitar banting sudah dilanda banjir.dengarnye kali ini lebih teruk sedikit berbanding tahun2 sudah.org kg pn sudah d pindakan ke penempatan sementara.harap sume bersabar menempuhi dugaan yg maha hebat ini.
 
Musim2 hujan ni juga, perot seringkali mendendangkan lagu2 yg amat merdu sekali mengalahkan nyanyian penyanyi terkenal ct nurhaliza.terbayang2 makanan2 yg enak2 belaka.justeru itu,sye meminta incik suami supaya belanja sye makan pizza dominos utk santapan dinner mlm td.Alhamdulillah,mlm td dpt makan ape yg sye mintak.Syukur,incik suami sye tidak pernah mematahkan keinginan sye,seringkali incik suami sedaya upaya cube melayan karenah sye yg suka mkn ini..maaf la ye ayat sedikit skema berikutan musim peperiksaan SPM skrg ini..huhu.sepeti tiada kaitan bukan? cukupla..mari layan gmbr mlm td..


1st time dtg dominos kt pekan banting ni..sbb baru sahaja di buka bln oct ari tu kalo tak silap la..



habis kopak duit aku..nasibla bini cume sorang..layankan je..



sungguh menyelerakan..nyum3x..makan dua orang pn leh abis..dasat kan?
 
 
 
roti ni terpaksa bawak balik.sbb da kekenyangan.pagi td lupe nak panaskan utk breakfast..balik keje kang sye licinkan..
 
 
 
esok nak mintak makanan ape pulak ye? ada cadangan tak? ekekeke..
 
 
 
thanks ye incik suami..dinner malam td mmg besttt..
 
 
 
Itu sahaja utk kali ini, sekian terima kasih, babai sume.. 
 
 

 

Perasan Jap...

Ahad, 4 November 2012

Weekend Baru2 Ini...

Assalamualaikum..
 
 
 
Hope sume teman2 sehat & ceria selalu hendaknya. Hari ini, sye nk citer ckit xtvt sye bersame incik suami weekend baru ni..hari sabtu biasanye incik suami keje separuh hari smpai pukul 1, c isteri pula sabtu & ahad cuti..jadi, sabtu pagi tu hari untuk bermalasan2 c isteri lantas tergolek2 kan badanye yg gebu montoksss ini di atas tilam yg sgt la empuk itu..ekekeke..sambil mate tertumpu kpd incik suami yg sedang bersiap2 mahu pergi ke kerja..
 
Selepas incik suami pg ke kerja sye dgn keterpaksaan bangun membuat strategi ape kerja rumah yg perlu sye lakukan dlu..banyak jgk kerja rumah yg dpt sye selesaikan..siap sume keje, sye mandi, solat zohor & tunggu incik suami pulang untuk same2 lunch kat luar..kami isikan perot kami dgn makan nasi ayam kg..kedai makan tu dkt je ngn uma kami..acely bkn sye tak nak masak..tp, incik suami yg kate tak payah masak..hihihi..dasar pemalas kan?.
 
Selepas mengenyangkan perot, kami terus pg ke rumah kakak incik suami..Kebetulan ada c gendud a.k.a cucu sye di sana krn uminye terpakse keje hari sabtu utk mengemas opis.seronok btl dpt main2 dgn c gendud ni..tp dukung die cume bertahan 10-15 minit je sbb tangan da mula lenguh2 dah..tak boleh dukung lame sgt..gendud baru 9bln tp keberatan badan nye udah terover pulaksss..gendud ni acely anak kpd anak buat sye..side sebelah incik suami sye..makanye, sudah begelar 'nenek su' la sye ni..manakala incik suami pula mendapat gelaran 'tok cu'..mari kte layan gambo c gendud ni..hehe




Haiii kwn2 nek su..name sye kayyis..sye bambam..sye gendud..hehe
 
 
 
 
Ape pandang2 ??..sye rindu umi sye tau! lambatnye umi sye nak balek ni..huhuhu



Penat dah buli c gendud ni, incik suami ajak balik, sebelum pulang ke rumah kami singgah beberape tempat dulu..pergi giant jap beli brg2 dapur ckit..tp nth bile nak berasap dapur yg comel itu..pastu singgah auto show yg ada mcm2 design kereta tu dgn sound yg agk membingitkan itu..huh! pengsan..sejap je kat sne..sye ajak incik suami balik..
 
 
 

Sye yg sgt simple bersame kereta canggih sye..tipu!



Kemudiann kami ke paya indah wetlands sebab ada karnival kat sane..sempat la tgk org2 naik moto kecik tu, tgk org jual2, tgk buaya, tgk badak sumbu..tp 1 pn tak ambik gambar masa kat sana..sebab sye ni pemalas ckit bile da jalan2 tu nk ambik gambar..sbb hujan pn iye jgk..kami jugak sempat berlari2 anak menuju ke parking kereta sbb masa nak balik tu hujan mulai lebat..comeii je c gemok(sye) ni berlari..haha
 
Banyak pula tmpt yg sye singgah kan sebelum nk pulang ke rumah tu..sye n incik suami mmg kaki merayap..kalau dok uma tu jadi tepu je otak kami ni,ekekeke..balik nk dkt maghrib..pastu lepas maghrib keluar balik sebab incik suami nak pekena roti nan double cheses bersama ayam tandori..sedaaapp sgt..




Kami makan tak de nye nak share2 ni..sorang satu set okeh!..dua2 kuat melantak..hahahaha




Masa tgh layan roti nan ni tetibe incik suami ckp nk pergi teluk intan,perak mlm tu jgk rumah kwn baik die merangkap anak buah sedara..oleh kerana mereka ni sebaya maka xdela panggil kami pakcik makcik ke hape..panggil name je..nanti rase tua sgt pulak dah..Sebelum tu,incik suami kol dulu kwn die tu amy namenya..bg tau nk dtg sana..die pn bkn main hepi dgr kami nk dtg mlm tu jgk..kerap jgk kami kesane..nak2 die kate tgh musian derian..makin berkobar2 la kami ni kan..
 
Malam tu kami mkn cpt2 selaju yg mungkin sbb excited nak travel jauh mlm tu..balek uma jap packing brg sepantas kilat..pastu zassssss! berdesup menuju ke perak..bertolak pukul 9.30 mlm smpi sane ngam2 pukul 1 pagi..smpi2 je melantak kebab n yong tau fu kwn incik suami da beli siap2 kt pasar malam..pastu sembang2 jap..pastu terus tido..kepenatan sudah..




Terima kasih amy & ila kerana menyediakan tempat tidur yg amat selesa untuk kami berdua..(jadi model tilam jap) kuikuikui..
 
 
 
 
Pagi tu kami bangun seawal yg mungkin, malu la ckit kan nk bangun lambat kan kt uma org ni..terus siap2 mandi ape sume kami g breakfast sama2..sye pekena mee kicap..fofular jgk kat sne menu ni..meh ambik bau, eh bau ke? haha
 
 
 
Sila terliur ye..sedap..kat banting ni sye rse tak de mee kicap stail mcm ni..puas ati la breakfast pagi ahad tu..
 
 
 
 
 
Sesudah mengisi perot kami terus pergi ke uma opah ila utk mengutip buah derian yg jatuh..seronoknye dpt mkn derian free ni..acely incik suami n amy je yg masuk dusun tu..sye,ila & esya(anak mereka) x join sekali..banyak nyamuk & pacat katenya..geli pulak sye..so yg gegurl2 ni lepak je la kt uma opah ila..sambil menonton melodi..dah berape minggu tak layan melodi..abis cane?kejenya berjalan je kan??..haha
 
 
 
 
Incik suami yg baru balik dari dusun durian..seronok tak abg masuk dusun tu? kahkahkah..Incik suami ni geli ckit kt pacat..mau terlompat2 die..haha
 
 
 
 
Antara beberape hasil tangakapan mereka..
 
 
 
Selesai mengutip buah derian n beramah mesra ngn opah ila kami pun pulang semula ke rumah mereka utk membersihkan diri sebelum keluar semula untuk makan tengahari..kami pekena air jagung & nasi ayam..sedap jgk..apsal la makanan kt sana sume sedap2 & menyelerakan?..hihihi..
 
 
Incik suami ni memang jenis payah nk senyum..tp hati die baik..baik sgt..bak 50hengget bang! da puji ni..huahuahua..
 
 
 
 
Inila die nasi ayam yg double2 sedap ni..teringat2 sampi skrg ni..nak lagik??ehe
 
 
 
Tetibe rse mcm pjg la citer sye kali ni, mesti anda-anda sudah bosan bukan? okeh, marila berhenti smpi disini..hehe..
 
Sebelum tu (eh ad lg ke?) haha..mase pejalanan pulang sempat jgk singgah kedai makan satay hut dkt tanjung karang tu yg org dok kate satay tu sgt la sedap+besar2..tp mmg sedap pn..tp tak ambik gambar la pulak..abis sume masuk dlm perot kami..
 
 
Meh layan gambo bersame anak amy & ila..eh ad lg ke? ekekeke..
 
 
 
 
 haiiii!!..name sye nur alisya dania..panggil sye esya..sye syg mama anis..sbb mama anis baek..mama anis suke buli sye..hihihi




esya bersame mama anis..dua2 comei..kuikui


Sampai cni sje teman2..babai sume..

Isnin, 29 Oktober 2012

Aku yang Berdosa..

Assalamualaikum..
 
Hye sume,hope sume sehat ye..pg td otw p keje dengar lagu baru shahir ni AKU YANG BERDOSA rase sayu je hati..yelakan kte ni manusia biasa lg hina dosa pn tak terkata byknye..smpi 1 tahap tu terfikir apakah dosaku itu akan diampunkan oleh-NYA? apakah ibadahku itu akan diterima oleh-NYA?..seringkali persoalan ini bermain dimindaku..rase nak nangis pun ada sekarang ini..Ya ALLAH kuatkan la hati hambamu ini..
 
 
 
 
 
 
Mari kite hayati lirik lagu AKU YANG BERDOSA ini:
 
 
Sejauh mana langkah ku di sana
Aku melupakanMu
Seluas mana kau beri padaku
Masih ku angkuh padaMu

Segalanya dusta
Gelap mengaburi ku

Ya Allah apa yang bisa
Ku tebus kepadamu
Atas dosaku
Ya Allah ku hina terasa
Biarku bersujud
Untuk ke syurgaMu

Segalanya dusta
Gelap mengaburi ku
Ya Allah apa yang bisa
Ku tebus kepadamu
Atas dosaku

Ya Allah hina terasa
Biarku bersujud
Untuk ke syurgaMu..


Same2 la kite basahkan lidah kite dgn sllu berzikir & berselawat,dgn cara ini hati kite yg sedang gundah gulana itu akan beransur pulih sedekit demi sedikit..insyaALLAH..


 

 
 
 
Doakan saye semoga menjadi muslimah yang sejati, muslimah yg solehah..insyaALLAH..AMIN..


Khamis, 18 Oktober 2012

Anak Buah Mak Ngah..

Assalamualaikum!..x jawab dose..hehe
 
 
 
 
Hari ini hari jumaat, esk sbtu n ahad cutiiiii! yeay!..x sabar..asyik tgk jam je ni..
 
 
Ni nk citer psl my anak buah Nur Aliah Maisarah..kalo citer psl bdk bijak ni smpi ke esk,esk,esk x abiss kot..ngeee..dlm fmly sye sume panggil die "kakak"..belum ada adik pn die sebok suh panggil die kakak..xtau sape yg ajar..ttbe je..sape panggil maisarah,mai,ecara die x mo layan atau menyahut bile kte panggil die..rse nk cubit2 je mulutnye yg cumeiii tu..hehe..die la satu2 cucu yg mak abah sye ada skrg ni..nk tgu anak sye, kena sabar la ckit eh..anak sye tu malu2 nk jupe sye n incik suami..heeee! InsyaALLAH pasti ada jugak suatu hari nnti..sabar la ye anis..
 
 
K.., berbalik citer psl budak kecik ni..die punye cakap mmg petah..baru 3thn mcm2 perkataan die dah tau..kalo kte berborak ngn die mcm kte berborak ngn bdk2 umur,5,6 thn..seingat sye dr umur die blm setahun mulut mmg jenis bising,asyik nak becakap je..die pnye lidah pjg woooo!..org2 tua ckp sok2 da beso mesti pndi ngaji Al-Quran, pndai berpidato..ceeeehh! mudah2-an la ye kakak..mak ngah doakn tuk kakak..tp mslhnye skrg...ble depan org len otomatik die akn jdik pendiam serupa mcm bdk x tau ckp..org tnye pn die wt x tau je..smpi geram kkdg kami nengoknye..kang org igt die x tau pape lak..tp fmly sye n fmly belah mak mertua kakak sye ni (mama kpd ecara) tau die jenis bdk yg bijak n petah bile bercakap..smpi nenek belah ayah die sllu rindu2 nk jupe die nk tgk gelagat die..layan citer loyar buruk die tu..
 
 
Mse umur die baru 2thn lbh mama die da ajar x yah kai pampers,dlm semggu je die dah pndai..mmg gud girl la..agak lucu skrg bile die msuk bilik air, siap tutup pintu (tp x kunci la sbb die msih xtau kunci n kami pn x galakn) then die ckp "jgn tgk kakak tau, kakak malu ni" tp bile dah selesai 'hajat' die, dok pkai sluar kt lua bilik air jgk..haaa,itu yg die kate malu..mau gelak guling2 tgk keletah die tu.heeee..
 
Lagi 1 jenis die nih..pantang mak ngah n pak ngah die start enjin kereta, mesti die dok tgk ikt tingkap uma die nak tgk..pastu wt2 ayat ksian lak.."ksian kakak,x pegi mne2 pn" haaa, itu mksdnye suh ajak die la tu..chittt! pndi no berlakon my anak buah ni..hehe..maka dgn rela hati mak n pak ngah die pn ajak la die skli..bile dah dok lam kte x yah pasang radio pn xpe..dok la layan die bercerita itu ini..smpi pening pak ngah die layan..bile pak ngah die dok nyanyi ikt lagu kt radio tu buley lak die komplen "suare pak ngah ni x sedap la..diam la,bising la" hahahahaha..rse nk cubit manje2 je kt die tu..wat kami gelak sakan lam kete tu..
 
 
Tgk ni..dah pjg sgt sye citer psl bdk bijak ni..kalo ikt kan ada lg ni nk citer..tp x dan dah ni..ad keje yg kena buat..hehe..die la penawar duka lara kami berdua n fmly sye..die jgak la yg menceriakan kami sume..kakak, mak ngah syg sgt kt kakak tau..nnti kalo ada rezeki mak n pak ngah ada anak pn kami tetap syg kakak same mcm skrg ni..x de kurangnye pn..tertouching lak ni..heee




ni die Nur Aliah Maisarah a.k.a KAKAK..syg die sangat-sangat..
 
 
haaaaaa, smpi due sye letak gambo die yg same tu..nk delete lg 1 x ngeti lak..maklum le baru belajo..hehe
 
k, kenkwan yg d kasihi..babai sume..

Isnin, 1 Oktober 2012

Yang Terindah...

Assalamualaikum sume...
 
Hai rakan-rakan yg sye kasihi sume..harapnye sume sehat n ceria selalu ye..oke,now nk citer psl bulan yg paling sye nantikan setiap tahun..iaitu bulan OCTOBER..sbb ape? sbb sye dan incik suami diijabkabulkn pd bulan 10..so harus la hepy yepiiii kan? tanggal 24 oct 2009 adalah hari yg paling bahagia,paling seronok, paling best,dan mcm2 lg paling la..hehe..keterujaan menanti bulan 10 ni lain mcm skit feelingnye berbanding bulan lain..ecececehh..hover kan? tp, sye suke jgk tgu bulan 4..sbb besday sye..harusla gembira jgk..penat mak lahir kan kte kt dunia ni kn?x gitu?..huhuhu..taun ni, ulang tahun perkahwinan kami yg ke-3..sedang bercadang2 nk buat suprise kt incik suami..tapi...,msih tak do idea lg..xpe2 msih awal lg bulan 10..so,besabar la anis oiii..hehe..ok la, kenkwn disebabkan kekangan mse di opis ni jadinye smpi sni sje la citer sye tuk kali ini..agak ringkas tp padat la jgk kan?ngeh3x...huuuuhuuu..

meh layan gambo sye celebrate besday yg ke-27thn (mude lagi tuuu!)..dpt adiah dr incik suami tercinta..tp ni,bulan 4 hari tu la..lame daaaa..


Psssttt..pssstt...sye da pndai wt watermark picture tu..ce tengok...suke3x! heee




k,babai sumeee...

Khamis, 20 September 2012

Sye Syg Dia...

Assalamualaikum sume...
 
Hari ni mood jiwang..so nk citer pasal yg romantik2 saje..hihi.Sebut pasal sayang,siapa yg tak sayang incik suami kan?malah lebih dr itu kot perasaan kte terhadap sang suami ni..Alhamdulillah, Allah S.W.T kurniakan sye seorang incik suami yg baik, yg matang, yg sllu menasihati isteri die yg keras kepala ni n yg suke merajok ini..bukan apa, sye ni jenis suke menguji tahap kesabaran suami sye ni..ternyata, die mmg seorang yg sabar,tak kuat melenting,tidak panas baran dan oleh kerana itulah sye sgt sayang kt
En.Muhammad bin Lazis ni..
 
Lagi 1, ape yg menarik dekat incik suami sye ni,die suke menghias rumah,beli brg2 hiasan rumah n apa2 sje la untuk rumah kami agar kelihatan lebih menarik..bak kate org tangan seni la tu..berbanding isteri die ni.Sbb itu,bila tiba hari raya sye la isteri yg sgt bertuah kerna tidak perlu pening memikirkan psl rumah..hehehe..ayat yg paling sye suke bila incik suami ckp "ayang tido jela dulu, abg nk settlekan rumah kte ni" dan bila bangun dari tido je tgk rumah dah canteqqq! wowww! sgt teruja!..acely incik suami suke deco-deco rumah waktu tgh malam time sang isteri sedang membuta,hahaha..tp, yg tak tahannye die punye cerewet psl bab2 mengemas ni,hanye sye je yg tau..wakakakaka..ngalahkan mak nenek tgh membebel..buley sakit jiwa kte dibuatnye..mcm dok dlm asrama penuh pun ye jugak..disiplin okeh! dapat isteri yg suke main campak sana campak sini,maka bertambahlah bebelan incik suami..bukan ape, sje je nk test incik suami ni..kejamnye sye!..heee
 
Tapi, apa2 pun sye memang bersyukur beristerikan suami sye ini..sgt2 bersyukur.Alhamdulilah.
 
Penat dah dok citer pasal incik suami sye ni,sye post kan sedikit gambar kami.Kang asyik citer pasal memuji incik suami je ada yg muntah hijau pulak dah kat sini..ekekekeke.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kasih sayang dan cinta suci murni ku hanya untuk mu hingga akhir hayat ku.insyALLAH
 
 
 
ceeeehhh betul2 jiwang ni..sape nk muntah sila pergi toilet cepat2.muuuhahahaha
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
C tombam yang sgt mencintaimu..hahaha
 
 
 
 
 
 
Cukupla dua gambar tu je eh..kang bebanyak x larat lak korang nk tengok..nk tengok banyak2 gambar kami buleh la ke fb sye
"Anis Xora"..hehe
 
 
k, babai sume sayang2x..

Jumaat, 14 September 2012

Manusia Biasa...

Assalamualaikum Sume..
 
Apa kabo kenkwan sume? hrp sume baik-baik saja ya..kalo ari jumaat ni mood bekeja dah ke laut, makanye haruslah sye bckp dgn blog ksygan sye ini..ape yg sye nmpk dunia skrg mcm2 manusia yg sye jupe, ada yg baik hati, busuk hati, ada yg jujur, ada yg tak jujur, ada yg tak cemburu, ada yg kuat cemburu..dan mcm2 lg la..sye sndri pn x lari dr pkare2 di atas itu (x sume) dan sye sendiri sedang cube utk menjadi yg terbaik antare yg terbaik.insyaALLAH.
 
Sye nk jadi isteri yg baik, anak yg baik,kakak yg baik, adik ipar yg baik, makcik yg baik(mcm dah tua pulak), staf yg baik n jgk seorg kwn yg baik..sye akn cube pelahan2..hrpnye niat suci murni ini bjalan dgn lancar..sye cakap begini bkn bmaksud sye x baik sbelum ini..bukan tau! tp sye nk jdi lebih ckit dr yg skrg ni..
 
Kekadang sye rse sye ni kuat marah n kuat melenting bile ada ssuatu perkara yg sye rse tak leh terima.Jadinya lepas ni sye harus cool n cube ambik ssuatu itu dgn bpikir positif n negatifnya terlebih dahulu..ye, sye akn cube!
 
Diusia 27thn ni sye rse sye perlu menjadi seorang yg matang dr segi sume aspek..sye hrp kenkwan sume doakan ye.
 
ok la kenkwan, sye nk smbung wt keje ni..kang x siap pulak..lg2 nk cuti 3hri ni..tertangguh keje sye nnti bos marah pulak..kan nk jdik staf yg baik kan?..hahaha
k,babai sume..
 
 
alamak tecik pulek pic ni..xtau nk setting ke beso..hihihi
"selalu check hati kite"
 

Selasa, 4 September 2012

Soalan Cepu Emas...

Assalamualaikum Semua...
 
Haaaa! dgr tajuk mcm suspen je kn? acely xde la menarik sgt tajuk sye kali ini,cume.. sye nk jgk story mory kt kenkwn sume..hari ahad lepas sye n incik suami pegi open house rumah sedara belah incik suami sye..mse tgh sembang2 selesai menjamu selera tu, dtg la mak ude (kakak kpd abah mertua sye) ke tempat kami sedang bgosip2 tu kan..berikut adalah perbualan di antare mak ude bersame incik suami sye..acely,kami jarang jupe ngn mak ude ni sbb die ddk kt selayang.
 
Mak Ude: Apit (incik suami sye), kau dah berapa lama kawin?
 
Incik Suami: dah nak masuk 3 tahun mak ude..
 
Mak Ude:Bini kau belum ada apa-apa lg ke?
(sambil tunjuk ke arah sye)ngeh3x..
 
Incik Suami: Belum ada rezeki lg mak ude..
 
Mak Ude: Eloknye beranak mase muda ni..nanti dah tua ada cucu, ada cicit..
(sambil tangan mak ude menunjuk ke arah cucu n cicit2 beliau)
 
Incik Suami: Tak terjawab tp hanye gelak2 kecil sje..
 
Kesimpulanye dicini, rezeki itu sume dtg dr Allah S.W.T, kalo awal2 perkahwinan dlu mungkin sye akn ambik hati n anggap serius dgn ape yg mak ude ni ckp..tp skrg sye sedang cube sedaye upaya utk sllu think positve wlpn pd awalnye agak nk touching jgk la kan...sape yg tak cencitip wooo!?
 
Ketika perbualan itu, sye hanye mampu tersenyum leborrrr sahaja..sbb mmg kami tiada jwpn utk soalan cepu emas ini..hanya ALLAH S.W.T shje yg tau,maka dgn ini sye n incik suami harus sentiase bdoa agar rezeki zuriat ini akan menjadi milik kami 1 hari nanti..insyaALLAH.
 
 
 
Pinjam pic baby kt mr.google sat..hehehe..insyaALLAH ada rezeki cahaye mata mesti penuh blog n fb sye dgn gambar anak kami..Amin..

 
Ok la kenkwn,sampai sini sje coretan sye utk kali ini sehingga kte betemu lg d len episod..ecececehh..
k,babai sume..

Isnin, 27 Ogos 2012

Raya Taun Ini...

Assalmualaikum Sume...
 
Terlebih dahulu, sye nk ucapkan selamat hari raya maaf zahir n batin kpd sume yg mengenali dri sye.Alhamdulillah..ari ni sdh 9 syawal bmakna sdh 9 hri kte meraikan hari raya yg mulia ini.Mcm ne raya kwn2 taun ni?meriah tak?..hehehe..tentula seronok bukan?
 
Raya taun ni sye sambut dgn bsederhana, sme mcm taun2 yg lepas..cume kelebihanye taun ni byk rumah sdare mare yg sye telah kunjungi, cume tgl 2 buah rumah sdare yg blm sye kunjungi lg..insyaALLAH dlm mgu ni sye n incik suami akan cube selesaikan sume..baru adil n saksama kan..hehuhehu..
 
Raye taun ni jg sye bpeluang beraya kerumah jiran2 sebelah incik suami sye,setelah 3thn bkahwin bru raya kali ni sye dpt join kakak n abg ipar beraya ke rumah jiran2 mereka..teruk kn?hahaha..rse seronok n bahagia sgt bile ramai2 jalan kaki tawaf 1 taman perumahan tu..Alhamdulillah..
 
Kpd sesape yg blm dtg ke rumah sye lg tu,jemput la dtg..kami mngalu2kn kedatangan anda sume, tp pape pn kenala calling2 dlu..sbbnye sye n incik suami ni kaki merayau. ekekekekeke.Kang ksian lak smpi2 je rumah sye, xde yg jwp salam..hehuhehu..
 
Ok la kenkwn smpi cini je celoteh sye psl hari raya, sok2 kang sye update lg..k,babai sume!
 



Taun ni tema baju raya kami hijau lumut, canteqqq kan warne baju kami ni..hehe

Rabu, 15 Ogos 2012

Persiapan Ngaye..Part 2

Assalamualaikum sume...

Hye kwn2 sume..sehat ke ari ni?rata2nye mesti ada yg tak sabar nk cuti raye kan??.sye sndri pn rse malas sgt nk g keje ari ni..esok last keje..yeay!

Ok,entry kali ini bekisar ttg pesiapan ngaye part 2 sye bsme incik suami..hari ahad yg lepas sye n incik suami kluar rumah seawal jam 9pgi menuju ke K.L..mule2 incik suami ckp nk pg ke VIVA HOME, Cheras utk melihat brg2 hiasan rumah,pekakas2 n ape2 je yg sesuai di beli utk d gunakan di rumah sye itu..setibanya di VH jam 10 pg..awal kan?incik suami sye tu kalo bab2 cenggini mmg die yg over ckit..sye bese2 je..hihi..VH pn baru sje d buka jam 10 pg, pelanggan pn baru ckit je yg dtg..msuk2 je ke VH incik suami ckp "nmpk gaye mmg kena terjah IKEA jg ni" sye tau mksd die,bahawasenya brg2 d VH agak mahaiii sedikit berbanding brg2 di IKEA jg brg2 di situ tidak menepati seleranya..hihi..so,dlm 10.30 pg mcm tu kamu pn kluar dr VH n bedesup menuju ke IKEA..smpi2 sne parking pn da penuh tp alhamdulillah kami dpt parking dlm mse 2,3 minit sahaja..hehe..

Sye n incik suami lari laju2 menuju pintu masuk IKEA, incik suami sye paling laju lari sbb die histeria ckit kalo nk beli brg2 utk rumah..makanye c isteri keciciran d belakang..hehe..masuk2 IKEA je kami pn melihat2 brg2 yg rse nak beli..incik suami nmpk kotak yg boleh letak kasut tu, so die ambik 2 kaler..hitam n purple..hitam ada 4 n purple ada 4 jg.

Nampak tak yg sye pegang tu,itu la die kotak letak kasut..balik rumah kte kena bentukan sendiri ye..sye ambik kaler purlpe..hitam bg kt incik suami..warne hitam sye x snap gmbo sbb incik suami pelok kuat2 benda tu..hahahaha.


Setiap section incik suami sye berenti n pegang2 brg2 di citu..15minit je msuk citu sye pn dah rse boring n mule menguap2 sebanyak mungkin (x senonoh punye isteri) haha..incik suami pn da faham beno ngn perangai sye..mmg sejak bkahwin n stiap kali raye incik suami akn bawa sye ke sane..hihi..

Tu..incik suami sye sedang membelek2 rege di situ..huhu


Ini die "budak" yg cpt boring tu..tp,bile dpt bgambo terus hepy balik! hiiiiiii


Dlm pukul 1 tengahari kami pn kluar dr IKEA..incik suami ada beli beberape brg di situ..seperti lilin yg wangi tu, tmpt letak lilin, tempat letak pinggan, tempat letak kasut n ape ye? x hengat lak..hihihi..

Byk brg yg kami da penah beli..incik suami sedikit hampa jgk sbb kurangg design baru dr IKEA ni..so niat die nk beli itu n ini terbantot la..haaaa! padan muke!..keji betul istri kan?

Kluar dr IKEA kami singgah Giant Kelana Jaya, tujuanye utk cari bekas kueh yg mak kirim..nk belikan dekat IKEA design sme mcm kt rumah sye taun lepas..kat giant ni pn bekas2 kueh die kurang cantek n incik suami tak bekenan..so incik suami decide beli langsir je kat situ then kte try masuk giant len nnti katenya..

Kami meneruskn pejalanan utk mencarik bekas kueh mak..nampak  je Giant Puchong,incik suami pn ajak singgah n tgk kot2 ada bekas kueh yg bekenan..Alhamdulillah ada..tp sye x snap gmbo bekas kueh tu..mls nk kluarkan henpon dr hanbag..hihihi..kami ambik 12 biji utk mak..dan kami punye 2 biji je..sbb yg kt uma tu pn baru lg..cume wt tambah2 je..

Selesai je beli brg2 sume tu kami pn pulang dgn hati yg rianggggg...lg rianggg bile sye dpt hanbag dr suami setelah pakse die beli kn jg utk isteri die yg tercinta ni..kalo tak,mesti die penat nak pujuk isteri die yg akan merajok n mogok lapar selama 4hri 4mlm..hahaha, hampeh tul isteri kan??..

Hanbag ni sye mintak die belikan sewaktu bawak mak n adik shopping baju raye n tudung raye kat Giant Bkt Tinggi 2 mgu lepas..sesuai d pakai dgn baju raye sye yg kaler kuning tu..ngeh2x.. tenteq kan?cepat angguk kepale sume! ekekekeke..

Hanbag yg ini sye mintak n pakse incik suami beli mase shopping hari ahad lepas..ini juga sesuai d pakai dgn baju raye sye yg kaler biru tu..hehehe..yg ini pn tanteqqqq kan???


Ok la kenkawan..rsenya cukup smpi sini jela bebelan sye ni..kang byk2 nnti kenkawan bosan lak..hihi..neway,tenkiu kpd yg sudi bce..
k,babai.



Selasa, 14 Ogos 2012

Wordless Wednesday

Assalamualaikum sume...





Sye sgt syg family trcinte sye ini..mse ni syawal terakhir sebagai "single"..jg syawal petame tanpe adik trsayang arwah Hj Muhammad Amri bin Mohamad Musanip..sye sgt rindu kn arwah..mse buat entry ni pn rse sebak sgt.



Kak pit rindu sgt2 kt ayie..sgt2..moge ayie tenang d alam sana..
AL-FATIHAH.

Ahad, 12 Ogos 2012

Persiapan Ngaye..Part 1


Assalamualaikum Sume...

Alhamdulillah, hari ini sudah 24 Ramadhan..mksdnye sudah 24 hri umat islam berpuasa..sye rse ada diantara anda sume sedang membuat psiapan raye..sye pn x tlepas utk membeli ape yg patut sebelum tibanya syawal..org kate slagi bln pose ni x abis slgi tu la, asyik nak membeli je..huh! sgh amalan syaitonirrojim la kn..ekekekeke




Dari hari khamis mlm jumaat mgu lps lg sye n incik suami telah pg membeli kelengkapan tuk menyambut syawal..mule2 kami pg JJ Bkt Tgi dlu carik brg2 incik suami..kang asyik beli brg2 c istri je majok lak c incik suami tu kan?..haha




Mari kte layan gambo2 incik suami sedang bshopping ye..waaaahhh syok nye die!..




Mse ni kt kedai jam..sedang menunggu resit..incik suami hepy dpt jam yg diidam2kan slme ni..hehe..



Mse ni kat butik polo..incik asben sedang membelek2 sluar jeans..agk lame jgk die dok memilih2..



Incik asben minat sluar yg ini..tp sye tgk mcm kusam ckit je..hihihi..ni sape yg nk pkai ni?? byk komplen lak aii..


Itu je gambo yg sempat sye snap..mse incik asben tgh try2 kasut kt polo tu sye x sempat snap..sbb sebok melayan karenah die dlm pemilihan kasut tu..byk sgt yg die bkenan..last2 die ambik kasut kaler cekelat+kelabu+hitam..haha..



ok,kenkawan smpi cni je citer sye ari ni..esk2 if ad mse sye update lg dlm part 2..hehe
k,babai..

Isnin, 6 Ogos 2012

Ngidam Burger Tower..

Assalamualaikum sume...

Hri ni sye nk story mory psl burger tower ni..skrg kn pemes psl burger ni..siap ad yg beratuq pjg lg nk dpt kan burger tower ni..huhu

Acely sye da ngidam nk mkan burger tu dr 3 bln sblm pose lg (mcm org peknen lak ngidamnye)..tp apekan daye incik suami x sempat2 nk bwk sye pg mkan burger tu lg..sedih! 

So,ari jumaat ari tu sye n incik suami lari laju2 (pcaye ke?hiiii) g ke nilai..bkn d wangsa maju eh! ape? igt k.l je ke ad burger tower ni..huhu..rsenya da byk cawangan la skrg burger tower ni..name kedai mkan yg kami pg tu MMA CORNER bhampiran dgn seng heng nilai..sila la google sndri ye puan2 n tuan2 kalo ad yg bminat nk ke sane tu..

Alhamdulillah, smpi kt sne x dela kena beratuq pjg sgt mcm yg kami dok imagine kn..siap sye ckp kt incik suami.."t abg je la yg beratuq,syg jge tmpat..haha" demand mls nk beratuq..ekekeke..smpi2 je kami tgk menu burger tu..wowww! mcm2 name ad burger tower tu..tebelit2 lidah nak nyebutnye..kan senang dok sebut "buger tower daging"ke? "burger tower ayam" ke?..mybe owner die cube utk memancing customer2 yg dtg kot supaya merasai kesemua burger2 yg ad..tp mampu ke? 1 tu pn da kenyang smpi mintak pimpin kt incik suami time nk menuju ke kete sbb c istri da x larat benor nk bjln..buruk beno peel c istri ni kan? haha..

So, sy order 1 burger tower daging special n incik suami 1 burger tower kambing special..buley la kami btukar2 rse..sye x igt la name ape yg dorang gune utk burger2 yg kami order ni..rege die pn agak mahaiiii sedikit la..kalo x slh sye, kami bdua ni abis lam RM27 mcm tu..rse die ok la..tp x sure la kt cawangan len rse die same or lebih marvelos lg..tp incik suami kate, biasa2 jeee..lps ni buleyyy la bbangga ckit bile org dok citer psl burger tower ni sbb sye pn da penah rse..hehehe..


ini saye punye! ermmm sedapnyee..incik suami silala belanje lg eh? ekekeke..


ini incik suami punye! tecik ckit dr sye..



ok,la..ini sje sye nk citer tuk ari ni..k,babai sume!

Jumaat, 3 Ogos 2012

Hati...

Assalamualaikum sume...

Setiap manusia ALLAH anugerahkan dgn 1 hati,ttp hati dlm setiap diri manusia itu mempunyai perasaan yg berbeza2..

Ada org sedang rase hepy, rase sedih, rase tersentuh, rase marah, rase kecik ati, rase terkilan, rase ingin d sayangi, d cintai, rase benci n bmcm2 lg la perasaan dlm setiap hati manusia itu..

Bg sye..hati sye ni cpt sgt sensitippp..mmg dr tecik lg begitu..lumrahla kan..nak2 lg tentang isu ANAK lg la hati sye cpt sgt trase n sebak..tp x smestinya sye x redha dgn ujian ALLAH S.W.T ini..bkn begitu..mungkin mmg hati sye ni cpt sgt robeknya..haha..

Utk pujuk hati sye ni,sye sllu pesan kt hati sendiri "setiap ape yg kte lalui skrg adalah ketentuan-NYA, jdnya kte kena sabar mengharunginya dgn hati yg ikhlas n redha..senang ckp..insyaALLAH rezeki ke arah itu ada, cume kte xtau bile?..so besabarla wahai hati"

Kalo buley sye nk org sekeliling faham ape yg sye rasei skrg ni..kalo anda kt tempat sye mungkin anda sendiri akan merasai n faham bagaimanakah perasaan itu..yg sye mahukan sokongan dr anda sume..Alhamdulillah punyai suami yg sgt2 memahami naluri hati ini..

InsyaALLAH sye akan sentiase bpesan kpd hati sye supaya jgn mudah trase n sentiasa bsangka baek dgn ape yg telah ALLAH tetap kan pada sye..